ForsidenAlle nyhederVideoKamera AfdelingenBlackmagic Pocket Camera – HD RAW lige til at tage med på ferien!

Viden der vil spare dig for meget...

Blackmagic Pocket Camera – HD RAW lige til at tage med på ferien!

Men den gør det ikke alene!

Man står altid og mangler en eller anden detalje!
Producenterne sender hvert år et væld af produkter på gaden, som altid skal passes ind i et større workflow. Slutbrugeren har sjældent tiden til at sætte sig ind i de mange muligheder og tekniske løsninger der kan optimere workflowet og redde en fra de værste kvaler. Så når virkeligheden går op for en og man opdager alle de ekstra ting, man helt naturligt havde brug for at få med fra starten, bliver man ramt af ubelejlighedens virkeligt irriterende pegefinger.

DSCF4980-3

Hvorfor tænke selv, når man har folk til det?
Her hos Stjernholm gør vi en dyd ud af at finde gode samlede løsninger på aktuelle behov. Vi har masser af brancheerfaring og holder os ikke tilbage med at udtænke de praktiske løsninger, der passer helt perfekt ind i typiske workflows, ved at sammensætte en palette af de mange produkter der findes på markedet.

Hvordan skyder man Full HD RAW Video uden at ligne et pakæsel med trailer?
Der er ikke altid mulighed for at hive det store gear med, men man vil stadig have det bedste materiale som overhovedet kan lade sig gøre. Med Blackmagic Pocket Camera kan man med en cigaretpakke størrelse kamera optage i RAW i 1920 x 1080 i et 16:9 format.

RAW video er en billedsekvens af DNG filer, hvor man i det fuldstændigt ukomprimerede materiale kan hive samtlige af billedsensorens uspolerede data frem og i bl.a. Davinci Resolve manipulere med hvidbalance, eksponering, kontrast, farver, højlys, skygger, toning og så videre. Man kan også vælge at optage i Apple ProRes Lossless 422 der fylder noget mindre på SD kortet, men som stadig er et særdeles brugbart råmateriale til redigering.

64GB SD kortKan man nøjes med Blackmagic Pocket kameraet?
Man får ikke meget video hentet ned på en tom SD kort plads (Tryk på den røde knap). Så der skal et hurtigt SD kort til, der er i stand til at sluge de mange data, der bliver overført til SD kortet fra billedsensoren.

Særligt HD RAW fylder meget og kræver både et superhurtigt SD kort og masser af plads. Vælger man Blackmagic Pocket kameraets ypperste indstilling med 30fps i RAW format, tager det lidt over 15 minutter at fylde et 64GB SD kort. Går man ned på 24fps, kan man nå op på omkring 20 minutters materiale. MEN!!! Hvis man har planer om at skyde mere end 20 minutters materiale i RAW, så skal man have endnu et 64GB SD kort.

Men hvorfor kan jeg ikke bare nøjes med ét kort og spare lidt dér?
Medmindre du vil holde lange pauser, hvor du skal afsætte tid til at tømme SD kortene over på en harddisk, bør du have et ekstra SD kort i samme størrelse. Så tager det omtrent lige lang tid at tømme og fylde dem, så du ikke får afbrudt dine optagelser i længere tid af gangen.

DSCF4967-2

Strøm, batteri og optagetid.
Når man arbejder med Blackmagic Pocket kameraet, vil man kunne komme langt ved at tænke smart. Hvis man har et længere shoot, der skal indeholde interviews, indendørs og udendørs action og scenarier, kan man planlægge sig ud af mange trængsler.

Batterilevetiden i Blackmagic Pocket kameraet er i bedste fald 40 minutter og i værste fald, ved intense RAW optagelser, nede på godt 30 minutter. Derfor er det en fremragende ide at oplade det interne batteri hjemmefra og have 2-3 ekstra batterier liggende klar og fuldt opladede. Man skal tilkøbe en ekstern lader, hvis man vil oplade batterierne udenfor kameraet i felten og kunne optage samtidig.

Note: Brug strømforsyningen ved indendørs optagelser, hvis det er muligt.

Mix det up!
For at spare sig selv for lange efterbehandlingstider og et tungt postproduktions workflow, er det ligeledes en rigtigt god ide at optage interviews og ikke alt for krævende super-æstetiske scener i ProRes format. Det fylder meget mindre og er langt mindre tungt at arbejde med end RAW. Til gengæld skal man skyde sine oversigtsbilleder og flotte æstetiske scenarier i RAW. Simpelthen fordi det er dé billeder der skal sætte det æstetiske niveau og fordi man har muligheden for at gøre ekstra meget ud af de scener og har muligheden for at efterjustere bl.a. hvidbalancen til perfektion.

Der skal mere til!
Det er en ubetinget fordel at medbringe en bærbar computer, hvilket som regel er en MacBook af en eller anden art. I bedste fald en 15″ Retina MacPro fra Apple, med et ordentligt grafikkort der er i stand til at give dig et brugbart workflow både ude og hjemme. Hos Stjernholm er vi specialister i at levere Macbook Pro computere du rent faktisk kan bruge til videoredigering og tungt grafisk arbejde.

Ligeledes er en transportabel USB 3.0 eller Thunderbolt harddisk et must, så du ikke skal stopfodre din bærbare til kvalmegrænsen hver gang du er ude, for alligevel at tømme den over på en ekstern harddisk igen når du kommer hjem.

Det er tid til glas!
Nu hvor workflowet er på plads, mangler vi stadig hjertet i et godt video setup: Objektivet!

Man bliver ofte fristet til at ville spare alt hvad man kan på linsen, objektivet, optikken eller glasset! Kært barn har mange navne, men ikke destomindre er det her, der oftest bliver sparet godt og grundigt på budgettet, selvom de fleste ved at det ikke er her man skal spare.

 

Samyang linser

Man kan lynhurtigt få sit materiale til at se rimeligt amatøragtigt ud, hvis man vælger en billig, billig all round zoom til 1500 kroner, før rabatten er trukket fra, “kan helt sikkert det hele”, med klik-blænde og et blændetal der varierer alt efter hvor langt man har zoomet ind. (Tryk på den blå knap)

Man kan tværtom og til gengæld lynhurtigt købe sig ludfattig i top level zoom cine linser, der koster lidt mere end en gennemsnitlig familiebil og som til gengæld tegner helt fantastisk. Men vil man ikke ofre pensionsopsparingen, kan man komme meget tæt på kvaliteten derfra, ved at investere i gode Cine Prime linser, der kendetegnes ved trinløse blænderinge. Man kan feks. med ro i sindet investere i Samyangs ekstremt prisstærke objektiver.

Gå efter vidvinkel, medmindre du går speedbooster!
Blackmagic Pocket kameraet har en MFT bajonet, også kaldet “Micro Four Thirds” mount, hvor man kan få et hav af linser til. Sensorenen er også en Micro 4/3 størrelse, der endda er croppet til 16:9, så den bruger endnu mindre af sensoren. Ikke destomindre, er kvaliteten af materialet der kommer ud af Pocket kameraet indiskutabelt – virkelig god kvalitet.

Prisen for den høje kvalitet og formfaktoren i Blackmagic Pocket kameraet, er at der skal opereres med en Cropfaktor på 2.88. Hvilket betyder at en 17,5mm linse nogenlunde svarer til en 50mm linse på et Fullframe kamera, som feks. Canon 5D MkIII og Nikon D800.

Sjovt nok laver Voigtländer en MFT linse på præcis 17,5mm, der er som skabt til Pocket kameraet. Spænder man dét glas foran Blackmagic Pocket kameraet, så skal man virkelig anstrenge sig for at lave dårlige billeder.

Med en blænde på 0.95 kan man nærmest skabe lys hvor der ikke er noget og man kan filme i omgivelser, der normalt ville kræve medbragte lyspaneler. Det gør fotografen i stand til at udnytte det naturlige lys og skabe lidt mere spændende og dramatiske omgivelser, end det ville være muligt med en linse med et blændetal over 4 og et stort skummelt lyspanel.

DSCF4977-2

Gå oldschool på optikken!

Man er slet ikke begrænset til MFT objektiver, men kan gå på jagt i skufferne og finde spændende gamle linser frem af gemmerne, som man kan tilslutte Pocket kameraets MFT bajonet ved hjælp af enten en adapter eller en såkaldt SpeedBooster, der med indbygget glas mindsker cropfaktoren på kameraet og giver et højere blændetal end objektivet har i forvejen.

Kort beskrevet er det fordi lyset fra en linse der er beregnet til en større sensor end MFT’en i Blackmagic Pocket kameraet, bliver komprimeret og rettet mod det mindre billedsensor-areal. Det er ikke superbilligt, men det er en smart måde at få sine eksisterende objektiver i spil på til fuld effekt.

Man skal dog være opmærksom på at Canon objektiver ikke har mekanisk blænde og derfor vil stå piv-åbne, hvis man spænder dem på en speedbooster eller på en adapter uden kontakter. Nikon objektiver har derimod mekanisk blænde og man kan med visse adaptere og Metabones Speedboostere, justere blænden via en drejering på adapteren.

Shaky hands er lig med rystede billeder!
Det største problem ved at holde et lille pocket kamera i hænderne, er når kameraet vipper frem og henover sin egen midterakse.  Medmindre man er lavet af massiv bronze eller tørret mudder, kan man ikke holde et så lille kamera steady. Til gengæld er det så lille at man ikke behøver et massivt rig, for at kunne lave superlækre panoreringer og følgeskud.

Der findes et hav af små stabilizere, men langt at foretrække, hvis man vil have fuld kontrol over sin framing, er et lille bryststøtte rig. Et skulderig er også en mulighed, men vil man gå fra et højt view til et lavt, er det ikke til at få hægtet skulderstøtten af uden at vrikke med kameraet. Feks. Zakutos sammenklappelige Enforcer eller Marauder rig er genialt til Blackmagic Cinema kameraet eller mindre DSLR- eller Systemkameraer. Som man kan se på billedet, fylder det meget lidt når det er klappet sammen og kan transporteres sammen med kamera, lader, ekstra batterier, SD kort og linse i en lillebitte Camrade taske.

Som en lille smart ekstratilføjelse er Blackmagic Pocket kameraet løftet lidt op over Quickrelease platen, med et Manfrotto kuglehoved. Grunden til den tilføjelse er flere: Man får en bedre synsvinkel på Zacuto Rig’en, Man kan vinkle kameraet frit efter behov og man kan tage SD kortet og batteriet ud af kameraet, uden at skulle skrue den af Quickrelease platen.

Har du flere spørgsmål kan du altid ringe til os. Vi er specialiseret i store som mindre store løsninger, fra kamera setups til postproduktion og storageløsninger. Vidste du at vi har lavet vores egen storageløsning til den grafiske- og videobranchen? Læs mere om den her: Mød Nastar

lassepocketrig.collage

Setuppet på billederne består af:
Blackmagic Pocket Camera
Zacuto Marauder
SD Kort
2 ekstra batterier
Voigtländer 17,5mm F/0.95 linse
Camrade taske
Manfrotto 492 Kuglehoved

Ikke på billedet
Macbook Pro Retina 15″
Adobe Premiere
Lacie Rugged Disk
Samyang objektiver
HAMA batteri-oplader